شمس خطاب ب کیمیا ک بعدها چند صباحی همسرش بود:

*********************************************

قرآن ب تازه عروس می ماند کیمیا.

کسی ک می خواهد بخواندش، اگر با دقت و اعتنا ب نزدش نرود، او هم رویش را می پوشاند و ب هیچ وجه رویش را باز نمی کند. درک کدام سوره برایت سخت است؟ »

کیمیا:

سوره ی نساء. چند مطلب هست، مثلاً می گوید مردها از زن ها برترند. حتی می گوید مرد می تواند زنش را کتک بزند. »

شمس:

مردان از آن جهت ک خدا بعضی را بر بعضی برتری داده است، و از آن جهت ک از مال خود نفقه می دهند، بر ن تسلط دارند. پس نِ شایسته، فرمانبردارند و در غیبت شوی خود، عفیف اند و فرمان خدای را نگاه می دارند. و آن ن را ک از نافرمانی شان بیم دارید، اندرز دهید و از خوابگاهشان دوری کنید و بزنیدشان. اگر فرمانبرداری کردند، از آن پس دیگر راه بیداد در پیش مگیرید و خدا بلند پایه و بزرگ است.»

سپس بار دیگر از اول شروع کرد:

مردان، سرپرست و پیشکار نند، ب واسطه ی این ک خداوند ب دلایل خاص برخی را بر برخی دیگر عنایت فرموده و نیز، ب دلیل این ک هزینه ی زندگی را مردان تأمین می کنند، پس، ن صالح، درستکار و فرمانبردارند و در غیاب همسر خود حافظ حقوق اویند و آنچه خداوند ب حفظ آن امر فرموده است.

اگر از نافرمانی شان نگرانید، نخست آن ها را نصیحت کنید، اگر فایده نکرد، از همبستری با آن ها دوری گزینید و اگر آن هم فایده نکرد از جایی ک هستند ب جایی دیگر بفرستیدشان؛ از خانه بیرونشان کنید.

پس اگر از شما اطاعت کردند، دنبال یافتن راهی برای آزار آن ها نباشید. همانا خداوند آن بزرگ بی همتا در والایی است.»

نظرت چیست کیمیا؟ ب نظر تو بین این دو فرقی هست؟

کیمیا:

بله هست. دو تفسیر مختلف از یک آیه را خواندی. چقدر بافتشان متفاوت بود. اولی ب مردها اجازه می دهد نشان را بزنند. دومی حتی در بدترین وضعیت می گوید دور شو یا دورش کن. بین این دو خیلی فرق هست. چرا؟»

شمس:

بگو ببینم کیمیا. تا حالا در رودخانه شنا کرده ای؟

آدم وقتی از دور رودخانه را تماشا می کند فکر می کند فقط یک جریان هست. اما وارد آب ک بشوی می فهمی بیش تر از یک جریان هست. در رود، چندین جریان پنهان است. همگی آهنگین اما جداگانه جاری اند.

قرآن رودی خروشان است.

ب چشم کسی ک از دور نگاه می کند، جریانی واحد می رسد. در نظر کسی ک درونش شنا می کند، چهار رود جداگانه. انواع ماهی ها را در نظر بگیر کیمیا. بعضی ماهی ها در آب های کم عمق زندگی می کنند، بعضی ها در اعماق. ما انسان ها هم همینطور هستیم. با توجه ب فطرتمان و میزان درکمان در لایه ای می مانیم و آن جا شنا می کنیم. 

برای کسانی ک دوست دارند نزدیک ساحل شنا کنند، لایه ی ظاهری قرآن کفایت می کند. حیف ک بیشتر آدم ها اینطورند. معنای ظاهری کلمات را می گیرند.

بعضی ها با خواندن سوره ی نساء ب این نتیجه می رسند ک مردها برتر از زن ها آفریده شده اند. چیزی را می بینند  ک دلشان می خواهد ببینند.»

کیمیا:

دیگر جریان ها چطور؟»

شمس:

سه جریان دیگر هم هست. دومین جریان از اولی عمیق تر هست. اما با این همه ب ساحل نزدیک تر است. انسان آگاهی اش ک بیشتر می شود، بیش تر ب ارزش کتاب پی می برد. اما برای این کار، باید در اعماق متن، غوطه ور شوی. مثل ماهی.

سومین جریان، لایه ی باطنی است. اگر سوره ی نساء را با چشم دل بخوانی، می بینی ک این آیه درباره ی زن ها نیست. بلکه درباره ی مردانگی و نگی است. 

در تصوف، فنا و بقا با حالت های نگی و مردانگی مطابقت دارد و همگی مان، من و تو هم همینطور، حالت های نگی و مردانگی را درون خود داریم. منتها با نسبت های متفاوت. هرگاه ب روی هر دو آغوش بگشاییم، کامل می شویم. و ب آرامش و صلح می رسیم.»

کیمیا:

یعنی در من مردانگی هست؟ »

شمس:

البته. هم نگی هست هم مردانگی. در هر مردی دست کم یک درهم نگی هست. در هر زنی هم حداقل ب اندازه ی یک پول سیاه مردانگی.»

کیمیا:

و اما قرائت چهارم از قرآن. آن چیست؟ »

شمس:

قرائت چهارم را نمی توان با زبان وصف کرد. بُعد دیگری هست ک زبان از بیانش قاصر است. ب ساحت عشق ک قدم بگذاری، دیگر نیازی ب کلمه ها نیست.»

کیمیا:

کاش من هم روزی ب ساحت عشق برسم. یعنی عشق مجازی! عشق الهی! برای این ک قرآن را با معرفتی عمیق تر بخوانم.»

شمس:

اگر در جوهره ات باشد، مطمئنم ب آن جا می رسی. در قرائت چهارم مثل ماهی در جریان آب غوطه می خوری؛ آب می شوی؛ رود می شوی؛ جوشان و خروشان روان می شوی کیمیا جان.»

کیمیا:

این ک می گویی " اگر در جوهره ات باشد " یعنی چه؟ منظورت این است ک اگر قسمتم باشد؟»

شمس:

آن طور هم می شود گفت مرزهای عقل و منطق ممکن است قاطع باشد؛ اما در عشق همه ی مرزها و جدایی ها محو می شوند.»


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها